Gotowane oliwki w paście Arabiata
- Duże oliwki z pestkami
- 5 pomidorów malinowych
- Łyżka masła
- Natka pietruszki
- Czosnek
- Papryczka chilli
- Sól i pieprz
Pomidory pokroić w drobna kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać czosnek oraz papryczkę chilli, podgotować doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do środka oliwki odsączone z zalewy zagotować wyłączyć ogień i wrzucić posiekana natkę pietruszki.
Kurczak w jedwabistym sosie cytrynowym
- 2 duże piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki drobno startego świeżego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- papryka w proszku
sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła (lub oleju)
- 2 łyżki czosnku mielonego
- 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/3 szklanki drobno startego świeżego parmezanu
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej) zmieszanej z 1 łyżką wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
W płytkiej misce połącz mąkę z parmezanem. Przypraw kurczaka solą i pieprzem; zanurz mieszance mąki; strząśnij nadmiar i odłóż na bok. Rozgrzej 1 łyżkę oleju i 2 łyżeczki masła na dużej patelni na średnim ogniu, aż masło się stopi i patelnia będzie gorąca. Smaż kurczaka, aż będzie złoty z każdej strony (około 3-4 minuty, w zależności od grubości kurczaka). Dodaj czosnek do oleju na patelni smaż, około 1 minutę. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i dodaj bulion i śmietanę. Doprowadź sos do wrzenia. dopraw solą i pieprzem do smaku; dodaj parmezan i kapary. Kontynuuj delikatne gotowanie przez około 2 minuty, aż będzie gesty. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj mieszaninę skrobi kukurydzianej i wody na środek patelni i szybko wymieszaj, aby połączyć w sos. Zacznie on gęstnieć. Wlać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu przez kolejną minutę, aby połączyć. Dodaj kurczaka z powrotem do garnka, pozwól mu delikatnie gotować w sosie przez około minutę, aby pochłonął wszystkie aromaty.